Lazio

De onvergetelijke streek Lazio

… met haar typische huisgemaakte recepten


De keuken uit Lazio is er één van typische huisgemaakte recepten waaraan zogenaamde “arme” ingrediënten aan de basis staan. Deze worden traditioneel voorbereidt en gekookt waardoor ze erg smakelijk zijn voor ons palet. De “cucina Laziale” is grootendeels te danken aan de recepten en gerechten van de “Romeinen” uit het antieke Rome, waar het mogelijk was om allerlei delicatessen te proeven van diverse geciviliseerde bevolkingen.

Deze keuken is door de eeuwen heen steeds minder aristocratisch, en populistischer geworden dankzij de invloeden uit b.v. het midden-oosten of het plattelandsleven. Hierdoor zijn gerechten ontstaan als “Carciofi alla Giudia”, artishokken op zijn Romeins, of “Bucatini all’Amatriciana” en de alom bekende “Pasta alla Carbonara”.

De smaken in Lazio komen voort uit de landbouwcultuur in de directe omgeving van Rome, de groenten, zoals de artichokken of broccoli, maar ook de ingrediënten voor desserts, zoals de ricotta zijn van belang. Dankzij de mooie kuststreken mogen de “Mazzancolle” (in lokaal dialect), dit zijn garnalen uit de stad Gaeta, of de wereldberoemde “Vongole Veraci” uit de stad Terracina niet ontbreken op de menukaart.

Nog zo een mooie realiteit en product van de “Pontine” heuvels is de “Itrano” olijfolie.Deze eeuwenoude olijfolie dateert uit de Romeinse tijd en werd in de middeleeuwen door de monniken in de regio beschermd. Door onderzoek is aangetoond dat deze olijfolie preventief kan helpen tegen allerlei ziektes en aandoeningen en uiteraard is het ook een excellente basis voor onze dagelijkse voedingsbehoefte.

Het gerecht dat we eruit willen lichten komt uit het zuiden van Lazio, om precies te zijn uit de streek “Ciociaria”, uit het kleine dorp Sonnino geheten. We noemen het in dialect “Cecaprete aio sugo de capra” ook wel bekend als “Strozzapreti” in de rest van Italië. Het zijn in feite erg lange maar dikke spaghetti. Volgens de legende werden deze deegwaren uitgevonden door monniken en, omdat ze leken op het touw dat hun toga dichtknooptte, verkregen ze deze originele naam.

Volgens de traditie zijn ze een ideale combinatie met een “ragú” van geitenvlees en tomaten die voor uren moet koken op laag vuur. Natuurlijk serveren we deze pasta met een handvol “Pecorino Romano” kaas! Speciaal voor dit gerecht is er elk jaar weer een “festival dei cecapreti” in Augustus. Al met al genoeg reden om een bezoek te wagen aan Rome en de regio Lazio!